marți, 11 noiembrie 2008

Interfetele evoluate ale cartilor




Un aspect din ce in ce mai intalnit in ultimii ani este aparitia cartilor virtuale. Eu unul m-am intalnit cu acest concept incepand cu literatura de specialitate, fiind destul de populare variantele electronice ale cartilor de IT. Insa lucrurile nu se mai opresc de mult timp la bibliile de C sau C++.


Un pas important a fost facut de Google, cand a introdus Google Books. Probabil ati auzit de aceasta initiativa si stiti mai mult sau mai putin despre proiect. Ei bine, corporatia a oferit o alternativa virtuala banalelor si demodatelor biblioteci ( a se citi observandu-se ironia evidenta) si ne da ocazia sa rasfoim mii de volume online.

Ne putem bucura de toate avantajele unor versiuni electronice, cum ar fi o cautare in carti dupa keywords , pasaje populare, o descriere scurta a cartilor, reviewuri, facilitati pentru a gasi cartea intr-o biblioteca aproape de utilizator samd.

Singura mica problema ar fi legile de copyright. Google nu a cumparat drepturile in totalitate pentur majoritatea cartilor,lucru ce se aplica mai ales la cartile noi. Ce se intampla de fapt, este ca putem face un preview al cartii, sa citim un numar limitat de pagini. Apoi suntem indrumati politicos catre un site de unde am putea cumpara cartea.

Interfata site-ului este una specifica google. Simpla si intuitiva, fara briz-brizuri. Cu toate ca nu sunt un fan al cititului la calculator, in caz de nevoie ( fie ca este o nevoie de documentare stiintifica sau una emotionala, utilizatorul neputandu-si stapani dorinta de a citi pasajul preferat din cartea preferata) se poate apela la Google Books. Initiativa trebuie salutata, deoarece aduce un mare plus de informatie pretioasa pe web.


Niciun comentariu: